Tarih Öncesi Dev Yaratıklar Çağında Dünya Nasıl Bir Yerdi? | Dünyanın Belgesel Tarihi
47,635 views
0

 Published On Nov 12, 2023

🌍 Mikroplar, akarlar veya bakteriler gibi son derece küçük, mikroskobik organizmaları algılayabildiğimiz bir zamanda, bir zamanlar gezegenimizin topraklarını çiğneyen devler hakkında ne biliyoruz?
Fil, gergedan, zürafa, boz ayı ya da mavi balina çağımızın en büyük ve en şişman hayvanları arasındadır. Ne kadar büyük ya da heybetli olurlarsa olsunlar, bu hayvanlar bulundukları ortamda hayatta kalmayı başarmış ve olağanüstü boyutlarını bir avantaj olarak kullanarak olağanüstü uyum becerileri geliştirmişlerdir.
Podyumdaki en yüksek rütbeli hayvan olan mavi balinanın 30 metreden uzun ve 170 ton ağırlığında olabileceğini düşünmek inanılmaz. Bu baş döndürücü boyutlara rağmen hareket edebilmesinin tek nedeni su ortamında evrimleşmesidir. Suyun kaldırma kuvveti kendi ağırlığını taşıyabilmesini, okyanusta hareket edebilmesini, beslenebilmesini ve üreyebilmesini sağlıyor. Karada olsaydı, organları ve kemikleri ağırlığı altında parçalanırdı.
Milyonlarca yıl önce gezegenimizde çok daha etkileyici hayvanlar yaşıyordu. Öyle hayvanlar ki, eğer bugün hala yaşıyor olsalardı, Dünya'nın çehresini değiştirebilirlerdi. Başka bir dünyadan gelen bu devler milyonlarca yıl boyunca hayatta kalmayı başardılar. Yaşam döngüsünde kendilerine bir yer açtılar ve gezegenin tarihinde iz bıraktılar.
Şaşırtıcı bir şekilde, balinanın aksine, hepsi suda yaşamadı. Bazıları yeryüzünde yürüdü, bazıları ise gökyüzünü bile evcilleştirdi!
Kimdi bu hayvanlar? Neye benziyorlardı? İskeletleri bu kadar ağırlığı nasıl taşıyabiliyordu? Morfolojileri bu olağanüstü boyutlara rağmen suda, karada ve hatta havada hareket etmelerini nasıl sağlıyordu? Metabolizmaları hayatta kalmalarını nasıl sağladı? Tüm zamanların en büyük hayvanı hangisidir?




🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Tarih Öncesi Devlerin Unutulmuş Dünyası:
- Yeni çevremizi tanımakla başlayalım. Önümüzde Rhynia, Rellimia çalıları ve Leclercquia likopodları gibi bitkilerin bulunduğu biraz bataklık bir arazi var. Uzakta bu çağın en uzun ağaçları var. Burada gördüğünüz bir Archaeopteris. Neredeyse 40 metre yüksekliğe ulaşabilir. Günümüzün köknar ağaçlarıyla akraba olabilir. Sakinlik ve dinginlik hüküm sürüyor gibi. Her şey huzurlu görünüyor.
Havadaki ustalığı onu zorlu bir avcı yapar, çünkü avlarının çoğundan daha hızlı uçar ve bağımsız hareket eden dört kanadı sayesinde aniden rota değiştirebilir, geri dönebilir veya havada asılı kalabilir.
Meganeura'mız modern yusufçuklarımızın saatte 90 km'lik azami hızına yaklaşamaz, ancak neredeyse 5 ila 7 kat daha büyüktür.
Bu yusufçuğun iki çift kanadı vardır. Bu iki çift kanattan büyük olanı 70 ila 75 cm kanat açıklığına ulaşabilir. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, iki kanadı arasındaki mesafe, kuşları, küçük memelileri, kertenkeleleri ve kurbağaları yakalamakta uzmanlaşmış bir yırtıcı kuş olan keskin kınlı şahinin iki kanat ucu arasındaki mesafeyle hemen hemen aynıdır.
Mosasaurlar, Kretase döneminin en büyük deniz sürüngenlerinden biridir. Bu sıra dışı ailenin çoğu üyesi oldukça sıra dışı boyutlardadır. Ancak içlerinde en büyüğü Mosasaurus'tur. 18 metre uzunluğuyla dünya denizlerinde terör estirmiştir.


-------------------------


🎬 Bugünün programı:
00:00 - Giriş
03:19 - Devlerin topraklarında
04:59 - Dev böcekler
05:41 - Meganeura
12:35 - Artropleura
14:58 - Jaekelopterus rhenaniae
16:52 - Deniz devleri
17:12 - Shonisaurus
18:40 - Pliosaurus
22:27 - Mosasaurus
23:58 - Titanoboa
27:17 - Megalodon
30:08 - Mavi Balina
33:23 - Kara devleri
33:37 - Spinosaurus
38:45 - Futalognkosaurus ve Alamosaurus
41:34 - Patagotitan ve Notocolossus
44:47 - Argentinosaurus
49:02 - Giganotosaurus carolinii
53:06 - Mapusaurus
55:42 - Titanoceratops
57:59 - Magnapaulia
59:12 - Paraceratherium
1:02:18 - Havanın devleri
1:03:01 - Quetzalcoatlus
1:06:33 - Hatzegopteryx thambema
1:08:17 - Ornithocheirus
1:10:11 - Pelagornis sanderci

This channel is an official affiliate of the ORBINEA STUDIO network.

show more

Share/Embed