Dev Böcekler zamanında Dünya nasıl bir yerdi? | Dünyanın Belgesel Tarihi
YouTube Viewers YouTube Viewers
66.4K subscribers
171,811 views
0

 Published On Sep 24, 2023

🌍 Hiç şahin büyüklüğünde bir yusufçukla yüz yüze geldiniz mi?
Karbonifer döneminde Dünya yüzeyinde yürümüş olsaydınız, bu gerçekleşebilirdi. İnsanlar devasa canlılardan bahsederken genellikle 150 milyon yıl önce Jura döneminde yeryüzünde dolaşan ünlü dinozorları düşünürler. Ancak yusufçuklar, kırkayaklar, örümcekler ve hatta akrepler de bir zamanlar olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. Bu şaşırtıcı evrim, yaşam ortamının getirdiği kısıtlamalardan kaynaklanmaktadır.
Peki bu kadar küçük böcekler nasıl bu kadar büyük boyutlara ulaştı? Ve neden soyları tükendi?




🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Dev böceklerin zamanında Dünya:
- Böcekler her yerdedir. Onlar evrimin en büyük başarılarından biri. Tüm hayvanların dörtte üçü böcektir. Sayıları olağanüstüdür. Etrafımızda milyarlarca böcek biz onları görmeden uçar, yüzer ve yürür. Kütleleri insanoğlununkinden 300 kat daha fazladır. Küçük boyutları onları genellikle görmezden geldiğimiz anlamına gelir. Dünya üzerinde böceklerin fark edilmediği bir zaman vardı. Bu, her biri bir öncekinden daha şaşırtıcı olan adaptasyonların birikiminin sonucu olan çok eski bir tarihtir. Kanat açıklığı 70 santimetre olan uçan böceklerden 3 metreye varan dev kırkayaklara kadar, bunlar 350 milyon yıldan daha uzun bir süre önce Dünya yüzeyinde yürüyen canlılardır. Böcekler karayı ne zaman fethetmeye başladı? Ve bu olağanüstü boyutlara nasıl ulaştılar?

Tüm böcekler eklembacaklılardır, dış iskelet adı verilen sert bir kütikül veya kabukları ve segmentlere ayrılmış bir vücutları vardır. Her birinin bir çift eklemli uzantısı vardır. Eklembacaklılar böcekleri, kabukluları, örümcekleri ve kırkayakları içerir. Bu canlıların vücudu üç bölüme ayrılır: baş, göğüs ve karın. Baş; antenler, gözler ve ağızdan oluşur. Göğüs kafesinde üç çift bacak ve iki çift kanat bulunur. Karın birkaç bölüme ayrılmıştır, uzantıları yoktur ve genital açıklıklar uçta açılır. Kabuklular suyu terk eden ilk hayvanlardır. Hexapodlar kendilerini bu kabuklulardan ayırmak için çok sayıda adaptasyona ihtiyaç duymuştur. En büyük ve en önemli adaptasyon kanatların ortaya çıkmasıydı.


425 milyon yıl önce, ilk bitkilerin karayı istila etmeye başlamasından birkaç milyon yıl sonra, ilk hayvanlar da sudan çıkmaya cesaret etti.
Bu ilk meraklı yaratıklar, kırkayaklarımızın ataları olan segmentli varlıklardır. İlk başta suya yakın kaldılar. Daha sonra bitki kalıntıları ve sporlar aracılığıyla nem ve besin içeren yosunların içine girerler. Bu myriapodlar başlangıçta su yaşamına adapte olduklarından, evrim geçirmeleri gerekir. Dış bir iskelet ve farklı bir nefes alma şekli geliştirirler. Myriapodlar, trake adı verilen bir solunum tüpleri sistemi ile donatılmıştır. Her bir tüp kabuğun yan tarafına açılır ve organlara ve dokulara giden, hatta onlara oksijen getirmek için her bir hücreye nüfuz eden giderek daha ince bir ağa bölünür.



-------------------------


🎬 Bugünün programında:
- 00:00 - Giriş
- 01:40 - Böcekler kimdir?
- 04:07 - Böceklerin ortaya çıkışı ve evrimi.
- 11:36 - Böceklerin kanatları
- 14:47 - Karbonifer dönemindeki fauna, flora ve dev böcekler.
- 19:55 - Karbonifer Bitki Örtüsü
- 25:37 - Karbonifer florasının zenginliği devlik olgusuyla ilişkilendirildi
- 27:15 - Dev böcekler nedir?
- 27:28 - Arthropleura
- 28:45 - Meganeura monyi
- 31:58 - Pulmonoscorpius
- 32:55 - Megarachne
- 33:40 - Dev böcekler yalnız değil...
- 34:31 - Deniz yaşamı
- 40:40 - Karasal Fauna
- 43:40 - Hayvan yaşamında büyük bir yenilik: amniyotun ortaya çıkışı
- 48:37 - Dev böceklerin ortadan kaybolmasının nedenleri
- 49:52 - Atmosferdeki oksijen seviyesi düşüyor
- 52:22 - Permiyen Kitlesel Yok Oluşu
- 54:25 - Yeni kanatlı yırtıcıların ortaya çıkışı
- 57:19 - İlk kuşların ve yarasaların ortaya çıkışı
- 01:02:15 - Çiçekli bitkilerin ortaya çıkışı
- 01:05:10 - Dev böcekler hala var mı?



This channel is an official affiliate of the ORBINEA STUDIO network.

show more

Share/Embed