Panthalassa'nın Sırları: Bu Gizemli Tarih Öncesi Mega-Okyanus Gezegenimizi Nasıl Değiştirdi?
YouTube Viewers YouTube Viewers
66.3K subscribers
24,640 views
0

 Published On Jan 21, 2024

🌍 Dünyanın son okyanusu zamanında Dünya neye benziyordu? 300 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, ilk dinozorların gelişinden önce, Dünya'nın bugünkü gibi yedi kıtası yoktu.

Bu yedi kıtayı her zaman biliyorduk, ancak Dünya her zaman aynı görünmüyordu.

Milyonlarca yıl önce, bu yedi kara parçasının yerine, Pangea adı verilen ve tek bir okyanusla çevrili tek bir devasa süper kıta vardı: Panthalassa.


🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Dünya Okyanusu Panthalassa zamanında Dünya:
- İşte buradayız, Pangea, tek bir kara parçası ve ufukta göz alabildiğine uzanan Panthalassa.
Bu kez, Avroamerika, Asya ve Gondvana arasındaki kavşak gerçekten şekilleniyor. Permiyen döneminde, tanışmak için uzun zamandır beklediğimiz süper kıta ortaya çıktı.

Güneydoğu Asya'nın bir kısmı hariç, bu topraklar tek bir süper kıta olan Pangea'da birleşti. Bu kıta ekvatordan kutuplara kadar uzanıyordu ve tek bir okyanusla, Panthalassa ya da "evrensel deniz" ile çevriliydi. Üst Permiyen'den itibaren, bir başka okyanus olan Tethys, Pangea boyunca doğudan batıya doğru açıldığından, artık tamamen yalnız değildi.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu tür coğrafi değişikliklerin, bu tür jeolojik çalkantıların ve bu tür önemli karasal faaliyetlerin Dünya'daki yaşam üzerinde etkileri olmuştur.

Pangea, mevsime ve günün saatine bağlı olarak sıcaklık ve yağış açısından büyük değişikliklere maruz kalmaktadır. Örneğin Pangea'nın merkezinde sıcaklıklar tek bir gün içinde 0 ila 40°C arasında değişebilir.

Birçok tür için bu değişen koşullarla başa çıkmak zordur. Bilim insanlarına göre, bazıları bu zorlu iklime uyum sağlamak için evrimleşmiştir. Bazı hayvanlar, muhtemelen termoregülatör olan ve sabahları güneşin ısısını yakalamalarını ve gün boyunca tahliye etmelerini sağlayan bir tür örtü ile donatılmıştır.

Orta Pangea'nın çoğu kuraktır, yüksek sıcaklıklar ve az yağış vardır, ancak kutup bölgelerinde hala Karbonifer'den beri devam eden bir buzul vardır.

İşte uçsuz bucaksız okyanustayız. Gördüğünüz gibi resifler önemli ölçüde evrim geçirmiş. Daha büyük ve daha zenginler ve orada yaşayan türler çok daha çeşitli. İster koloni ister tek başına olsun, mercanlar elbette geri döndüler, ancak artık bu değerli resiflerin mimarisini şekillendiren tek deneyimli inşaatçılar onlar değil. Süngerler bu barınağı sonsuz sayıda türe genişletmeyi mümkün kılmıştır. Şu süngere bakın, kolayca 2 metreden uzun. Bu bir Gigantospongia, sarı bir sünger.
Brakiyopodlar da okyanusun bu köşesini severler. Burası bir yiyecek ve saklanma yeri cennetidir. Resifler onlara yiyecek sağlamanın yanı sıra en korkunç ve tehlikeli yırtıcılardan da korur.

Bu yeterli olmadığında, doğa evrimsel güverteyi yeniden karıştırır. Burada biraz özel olan bir Brachiopod görebilirsiniz. Bu bir Nautiloides Cooperoceras. Kabuğuna yakından baktığınızda dikenlerle kaplı olduğunu fark edeceksiniz. Bunlar filtre besleyicidir, yani zooplankton ve fitoplankton gibi çok küçük organizmalarla veya asılı organik parçacıklarla beslenirler. Bazen süspansiyon besleyiciler olarak da adlandırılırlar. Bu hayvanlar, sadece mikro organizmaları yakalamak için suyu filtreleyen bir sistemle donatılmıştır.



-------------------------


🎬 Bugünün programı:
- 00:00 - Giriş
- 04:04 - Karbonifer döneminde Pangea ve Panthalassa'nın başlangıcı
- 10:52 - Karbonifer Döneminde Flora
- 19:08 - Karbonifer faunası
- 44:15 - Permiyen Dönemde Pangea ve Panthalassa'nın Oluşumu
- 48:36 - Permiyen Florası
- 50:26 - Permiyen faunası
- 01:10:23 - Pangea ve Panthalassa'nın Triyas kırığı
- 01:11:27 - Triyas deniz faunası
- 01:23:11 - Triyas karasal florası



This channel is an official affiliate of the ORBINEA STUDIO network.

show more

Share/Embed