Boezemfibrilleren: oorzaken, risico's en behandeling - Ziekenhuis Gelderse Vallei
24,346 views
0

 Published On Jan 24, 2017

In dit filmpje krijgt u informatie over de oorzaken, risico's en behandeling van boezemfibrileren, een hartritmestoornis.

Eerst wordt uitgelegd hoe het werkt: de sinusknoop is de natuurlijke gangmaker van het hart. Hij geeft elektrische prikkels af aan de boezems en bepaalt zo het tempo en het ritme waarin het hart pompt. Bij boezemdefibrilleren is het hartritme verstoord en klopt het hart sneller dan normaal en onregelmatig. Dit kan leiden tot klachten. Boezemfibrilleren kan af en toe optreden, maar kan ook langer duren, of zelfs altijd aanwezig zijn. Het moet als een blijvende hartziekte gezien worden.

De kans op boezemfibrilleren neemt aanzienlijk toe met de leeftijd. Van de mensen ouder dan 75 jaar heeft 1 op de 20 hier last van. Boezemfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben. En er kunnen verschillende klachten optreden.

Doordat het bloed niet goed doorstroomt, kunnen er bloedstolsels ontstaan in de boezems van het hart. Dit wordt trombose genoemd. Bloedstolsels zijn gevaarlijk. Ze kunnen losschieten en een bloedvat afsluiten. Als dat in de hersenen gebeurt, kunt u een beroerte krijgen met vaak ernstige gevolgen. Een beroerte herkent u aan uitvalsverschijnselen zoals een scheve mond, verlamming van een arm of been of onduidelijk praten. Bel direct 112. Snel handelen kan de gevolgen van een beroerte mogelijk beperken.

Door het blijvend risico op trombose is verder behandeling en langdurig gebruik van geneesmiddelen wel noodzakelijk. Naast het behandelen van het boezemfibrilleren, zal uiteraard ook de oorzaak ervan behandeld moeten worden.

Medicijnen die iets doen aan de oorzaak van uw klachten zijn bijvoorbeeld bloeddrukverlagende middelen. Andere middelen zorgen voor een normaal, regelmatig hartritme. Er zijn ook medicijnen die de hartslag vertragen. Bovendien zijn er medicijnen die de stolling van het bloed verminderen om trombose te voorkomen.

Ieder medicijn kan bijwerkingen geven, maar die treden niet altijd op. Soms krijgt u last van bijwerkingen omdat het lichaam moet wennen aan de medicijnen. De klachten kunnen ook vanzelf weer overgaan. Een eventuele bijwerking is dat u eerder bloedingen kunt krijgen; wondjes blijven langer bloeden en u krijgt gemakkelijker blauwe plekken. Als bloedingen langer aanhouden of mogelijk levensbedreigend zijn, zoek dan direct medische hulp.
Heeft u last van bijwerkingen of klachten die niet in de bijsluiter staan? Neem dan contact op met uw arts.

Om de risico’s van boezemfibrilleren zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat u iedere dag, op dezelfde tijdstippen, uw medicijnen inneemt.

Soms is het nodig om het hartritme te herstellen. Naast behandeling met medicijnen kan er ook gekozen worden voor elektrische cardioversie en ablatie. Bij elektrische cardioversie krijgt uw hart een lichte stroomstoot waardoor uw hartslag weer normaal wordt. Bij ablatie blokkeert de arts via een kleine operatie de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren.

Door gezond te leven, verlaagt u de risico’s van en de kans op boezemfibrilleren. Rook niet en gebruik geen of weinig zout en alcohol. Eet gezond, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voorkom overgewicht.

Heeft u na het zien van deze film nog vragen? Neem contact op met uw arts.

Meer weten? Bekijk onze website: https://www.geldersevallei.nl/patient...

show more

Share/Embed