Gizli Evrenler: Komşu Güneş Sistemlerine Benzeri Görülmemiş Bir Yolculuk | Uzay Belgeseli
35,221 views
0

 Published On Oct 1, 2023

🌍 Geceleri gökyüzümüzü bin bir ışıkla aydınlatan sayısız yıldız arasında bizimkine benzer yıldız sistemleri var mıdır? Bu soruyu, bakışlarını yıldızlı bir gecenin derinliklerine daldırarak kendine hiç sormamış olan var mı? Bugüne kadar hiç kimse bu gizemi yanıtlamak istemedi. Ancak, antik çağlardan beri bu soruyla ilgilenen astronomlar, çalışmaları sırasında keşfettikleri yıldızların her birini, en önemsiz olanlarını bile izlemekten, gözlemlemekten ve sonra listelemekten asla vazgeçmediler. Etrafımızdaki yıldızların sayısıyla ilgili olarak bizimle paylaşabilecekleri güvenilir bir yanıtları olmasa da, artık tahminlerini geliştirebiliyorlar. Her zamankinden daha güçlü olan en son teknolojik gelişmeler artık bilim insanlarının rakamlarını iyileştirmelerine izin veriyor ve tahmin edebileceğiniz gibi bunlar şaşırtıcı. Bazıları 200 milyon trilyondan fazla olabileceğini tahmin ediyor.



🔥 Bir hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 KOMŞU YILDIZ SISTEMLERIMIZ:
- Yeni başlayanlar için, yıldız sistemi nedir?
İlk bakışta yıldızlara baktığımızda, hepsinin birbirinden bağımsız olduğunu düşünebiliriz. Ancak durum böyle değildir. Bazı yıldızlar izole edilmiş, uzak komşularıyla etkileşime girmeden evrimleşirken, diğerleri kütleçekimsel çekimle birbirine bağlıdır. Bu şekilde birbirine bağlı olan az sayıda yıldız birbirinin etrafında döndüğünde, her bir yıldızın bir bileşen olduğu bir yıldız sisteminden söz ederiz. Bazı yıldız sistemlerinin yanlışlıkla bu şekilde adlandırıldığı, tek bir yıldızdan oluştuğu, yörüngesinde bir gezegen sistemine sahip olduğu görülür.

Bu yıldızların keşfi de isimlerini etkilemektedir. Gökyüzündeki görünür hareketleriyle keşfedildiklerinde görsel veya astrometrik yıldız sistemlerinden söz ederiz. Parlaklıklarındaki değişime göre tespit edildiklerinde ise tutulan yıldız sistemleri olarak adlandırılırlar. Son olarak, spektrumları ile karakterize edildiklerinde, spektroskopik yıldız sistemleri olarak adlandırılırlar.

İki yıldızdan oluşan bir yıldız sistemi ikili sistem, çift yıldız ya da çift yıldız gibi farklı isimler alabilir. Bu, özellikle gece gökyüzümüzdeki en parlak yıldız olan Sirius'un durumudur.

İkiden fazla yıldız içeren çoklu yıldız sistemleri ise çok çeşitlidir. Üçlü, üçlü ya da üçlü yıldız sistemi üç yıldız içerir. Dörtlü ya da dördüncül bir sistem dört yıldız içerir. Sırasıyla beş, altı veya yedi yıldız için beşli, altılı, yedili sistemlerle devam edebiliriz ve bu böyle devam eder. Bir sistem yüz yıldız, hatta çok daha fazlasını içerdiğinde yıldız kümeleri, hatta galaksiler kategorisine girer.

Ancak şimdi bu teorik kısmı bırakalım ve galaktik komşuluğumuzda bulunan en yakın sistemlere odaklanalım.

Proxima Centauri, aynı zamanda Alpha Centauri C adını taşıyan bir yıldız ve gezegen sistemi. Bu son ismin nereden geldiğini daha sonra anlayacaksınız. Centauri takımyıldızındayız, Dünya'dan sadece 4,2 ışık yılı uzaktayız ve bu nedenle hala güzel ve parlak Samanyolu'muzun içindeyiz. Önünüzdeki parlak cisim bir kırmızı cüce. Bunlar Gökadamızda çok yaygındır. Samanyolu'ndaki yıldızların yaklaşık %80'ini temsil ederler. Proxima Centauri'nin 11,05'e eşit olan görünür büyüklüğü, onu en parlak yıldızlar kategorisine sokmaz, en parlak yıldızlar birinci büyüklüktedir. Aslında, yaydığı enerjinin %85'i gözlerimiz tarafından görülemez, esas olarak kızılötesi dalga boylarındadır. Çıplak gözle bakıldığında, görünür ışıktaki parlaklığı Güneş'inkinden neredeyse 650 kat daha azdır. Proxima Centauri bu nedenle M5 spektral tipindedir ve bu da neden ancak 1915 yılında keşfedildiğini açıklamaktadır.

-------------------------


🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 04:05 - Farklı yıldız sistemleri türleri
- 06:43 - Proxima Centauri
- 12:40 - Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B
- 18:34 - Barnard'ın Yıldızı
- 23:40 - Luhman 16 AB
- 27:09 - WISE 0855-0714
- 30:24 - Kurt 359
- 35:25 - Gliese 411
- 40:07 - Sirius
- 45:08 - Luyten 726-8
- 50:40 - Ross 154
- 53:30 - Ross 248
- 54:55 - Epsilon Eridani
- 59:26 - Gliese 887
- 01:03:14 - Ross 128


This channel is an official affiliate of the ORBINEA STUDIO network.

show more

Share/Embed